Legionella spp
Σε ετήσια βάση και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες παγκοσμίως καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων και τις περισσότερες φορές πρόκειται για ταξιδιώτες και ως σημείο μόλυνσης είναι τα ντουζ των ξενοδοχειακών μονάδων.
Υπάρχουν δύο μορφές της νόσου:
- Η νόσος των λεγεωνάριων
– η πιο οξεία μορφή (εκδήλωση πνευμονίας) (χρόνος επώασης 2-10 ημέρες) που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο - Ο πυρετός Pontiac
– πιο ήπια νόσος (χρόνος επώασης 48-72 ώρες)
Η μετάδοση της νόσου πραγματοποιείται από εισπνοή του μικροοργανισμού αιωρούμενο σε μικρά σταγονίδια (aerosol). Τα αερολύματα σχηματίζονται από σταγονίδια λεπτότατου διαμερισμού που διασπείρονται στον αέρα με ψεκασμό νερού, διοχέτευση αέρα σε υδάτινες συλλογές ή με κρούση του σε στέρεες επιφάνειες.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός EWGLI καθώς και η Δ/νση Δημόσιας Υγείας έχουν εκδώσει σχετική Οδηγία και εγκύκλιο αντίστοιχα για τα προληπτικά μέτρα που αφορούν τη νόσο των Λεγεωνάριων σε ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και κλινικές, νοσοκομεία, ιδρύματα.
Οι περιοχές κινδύνου σε μια ξενοδοχειακή μονάδα είναι κατά κύριο λόγο οι κάτωθι:
- Ντους και βρύσες (νερό θερμοκρασίας 20-55⁰C)
- Σωληνώσεις με ελάχιστη ή ανύπαρκτη ροή νερού (κλειστά δωμάτια)
- Spa και Jacuzzi
- Τουρκικά μπάνια και sauna
- Boiler & δεξαμενές νερού
- Πύργους ψύξης και πύργους συμπύκνωσης (evaporative condensers)
- Διακοσμητικά σιντριβάνια
- Υγρά σημεία έκθεσης φαγητού
Η ΤΡΟΦΟΑΝΑΛΥΣΙΣ αναλαμβάνει:
- Τη διενέργεια δειγματοληψιών και αναλύσεων Legionella spp σε δείγματα νερών
- Την κατάρτιση ορθού πλάνου δειγματοληψιών (με καθορισμένη συχνότητα και αριθμό δειγμάτων) κατόπιν επιθεώρησης των εγκαταστάσεων και ανάλογα με τη δυναμικότητα της μονάδας
- Την κατάρτιση σχετικής οδηγίας (water safety plan) και εσωτερικών αρχείων καταγραφής των επιτόπιων ελέγχων – μετρήσεων της μονάδας (θερμοκρασιών και ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου) και εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού
- Την συμβουλευτική υποστήριξη στην ορθή εφαρμογή προληπτικών ενεργειών & λήψη διορθωτικών ενεργειών.