ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ

Η ΤΡΟΦΟΑΝΑΛΥΣΙΣ διενεργεί, για τους συνεργάτες της, εργαστηριακές δοκιμές σε τρόφιμα και ποτά, για:

  • Τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
  • Τις ανάγκες των Συστημάτων Ποιότητας της επιχείρησης (για την προετοιμασία του συστήματος ή την επαλήθευση του).
  • Την υποστήριξη του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων (R & D department).

Οι αναλύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής τροφίμων & ποτών (έλεγχος πρώτων υλών στα πλαίσια αξιολόγησης προμηθευτών, ως ενδιάμεσα προϊόντα και ως τελικά προϊόντα).

Όλες οι αναλύσεις πραγματοποιούνται με βάση πρότυπες διεθνείς μεθόδους (ISO, APHA, AOAC), όπως ορίζει η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Η επιλογή των παραμέτρων καθορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία, την σχετική βιβλιογραφία αλλά και τις προδιαγραφές των Συστημάτων Ποιότητας που εφαρμόζει ο κάθε συνεργάτης.

Στο εργαστήριο πραγματοποιούνται, ενδεικτικά, οι κάτωθι αναλύσεις:

  • Μικροβιολογικές αναλύσεις
    • Oλική Μεσόφιλη Χλωρίδα
    • Escherichia coli
    • Staphylococcus aureus
    • Total Coliforms
    • Enterobacteriacae
    • Ζύμες- μύκητες
    • Clostridium perfrigens
    • Bacillus cereus
    • Οξυγαλακτικά βακτήρια
    • Salmonella spp
    • Listeria monocytogenes
  • Φυσικοχημικές αναλύσεις
    • Χημικές αναλύσεις νωπού γάλακτος (λίπος, πρωτεΐνη, Λακτόζη ,ΣΥΑΛ, σημείο πήξης)
    • Ανίχνευση αντιβιοτικών
    • Έλεγχος νοθείας γάλακτος
    • Προσδιορισμός υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων
    • Βαρέα Μέταλλα
    • Αλλεργιογόνα

Έλεγχος επιφανειών εργασίας (μικροβιολογικές αναλύσεις)

  • Ελεγχος αποτελεσματικότητας διαδικασίας καθαρισμού- απολύμανσης και EMP (enviromental Monitoring Programme)

Προσδιορισμός- εκτίμηση διάρκειας ζωής τυποποιημένων προϊόντων- shelf life

Για όλες τις αναλύσεις, πραγματοποιείται σχολιασμός- αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και προτείνονται οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες , εφόσον απαιτούνται, για επίλυση τυχόν προβλημάτων ή περαιτέρω βελτιώσεις.